PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Historie obce Doudleby nad Orlicí [ Historie (archivní dokument) ]

Doudleby nad Orlicí se rozkládají na obou březích Divoké Orlice, z větší části v její údolní nivě, západně od soutoku se Zdobnicí. Povrch jejich katastru tvoří východní část Třebechovické tabule a severozápadní část Kozlovského hřbetu. Své jméno odvozují od dávného východního slovanského kmene Doudlebů, jehož příslušníci pronikli na přelomu 6. a 7. století n. l. do české kotliny s dalšími skupinami stěhujících se Slovanů.

Nejstarší známé osídlení v jejich katastru je spjato s tzv. kulturou popelnicových polí, rozšířenou od 12. století před. n. l. do jeho změny. Drobné nálezy pocházejí též z období po změně letopočtu do příchodu Slovanů.

První písemná zpráva o jménu Doudleby v České republice je v Kosmově kronice, vztahuje se k roku 981, avšak týká se Doudleb v jižních Čechách. Názory na dobu a způsob založení Doudleb nad Orlicí nejsou shodné. První dosud známou zmínku o nich obsahují dvě listiny Přemysla Otakara ll z 27. července roku 1259. Na první listině je mezi svědky uveden Oldřich (Vrlicus), na druhé Oldřich z Doudleb (Vrlicus de Dudleu). Tato skutečnost dokládá, že Doudleby nad Orlicí existovaly před rokem 1259. Příslušník uvedeného rodu je jako majitel Doudleb nad Orlicí doložen písemně ještě v 2. polovině 14. století.
Od 15. století až do poloviny 16. se v držení doudlebského zboží vystřídala řada různých rodů. V roce 1562 koupil Doudleby spolu s litickým panstvím Mikuláš z Bubna. Místo dosavadní tvrze nechal italskými umělci postavit renesanční zámek, který byl po dokončení využíván jako lovecký. Trvalé sídlo ze Žamberka do Doudleb přenesli na začátku 19. století.

V 18. a 19 století byla součástí Doudleb nad Orlicí židovská obec, která čítala téměř 50 rodin. Začínala pod nynější školou, měla vlastní modlitebnu, školu, lázeň a porážku zvířat. Po velkém požáru roku 1860 (vyhořela polovina domů židovské obce) se větší část židovských rodin odstěhovala.

Zrušením roboty a poddanství v polovině 19. století se obec stala samostatnou správní jednotkou se starostou a obecním zastupitelstvem. Od poloviny 19. století se postupně utvářely jednotlivé společenské organizace. K nejstarším patřila divadelní společnost, hasičský sbor, Sokol, sportovní klub. Většinou působí dodnes v různých obdobích k nim přibývaly další. V obou světových válkách přišla o život řada občanů, které připomíná pomník uprostřed obce.

Pro obživu obyvatelstva měla určující úlohu zemědělská výroba (velkostatek rodu z Bubna a Litic, rolnické usedlosti různé velikosti), nevelký byl počet řemeslníků, větší živnostníků. Od roku 1870 pracoval v obci cukrovar, později přestavěný na textilní továrnu, známou stávkou dělníků v letech světové hospodářské krize. Po 2. světové válce se z některých dílen staly drobné provozovny, mnohé živnosti byly sdruženy v různá družstva, jiné zanikly. Zemědělskou výrobu organizovalo jednotné zemědělské družstvo, školní statek a Výzkumný ústav pro chov prasat. Významně se rozšířil a zlepšil bytový fond výstavbou rodinných domků, přestavbou starších a družstevní výstavbou.
Po roce 1989 začali samostatně hospodařit na vlastní půdě čtyři rolníci a ostatní půda i zařízení zemědělského družstva přešla do pronájmu podnikatelů v živočišné a rostlinné výrobě, opravárenství a velkoobchodu. Postupně byly vráceny příslušníkům rodu z Bubna a Litic zámecké budovy a pozemky. Obnoveny či nově byly založeny různé živnosti i řemeslné výroby, textilní továrna výrobu ukončila. Značná část aktivně činných obyvatel obce dojíždí za prací do sousedních obcí a měst (Kostelec nad Orlicí, Vamberk, Rychnov nad Kněžnou).

Doudleby nad Orlicí mají úplnou plynofikaci, elektrifikaci, kabelový telekomunikační rozvod i zásobování pitnou vodou z veřejného vodovodu. Prochází jimi silnice první třídy a železniční trať Praha - Hradec Králové - Letohrad s odbočkou přes Vamberk do Rokytnice v Orlických horách.

V obci se narodila, nebo dočasně žila řada významných osob kulturního života, různých vědních oborů i sportovního dění, jejichž význam přesáhl hranice místa i okresu. V současnosti žije v Doudlebách nad Orlicí (k 15. 8. 2000) 1928 obyvatel. Obec Doudleby nad Orlicí se nachází v nadmořské výšce 285,9 m.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.doudleby.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 30.08.2004 v 13:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA